Media Attention2020-08-24T18:57:53+01:00

Sporter Nicolai kreeg burn-out: ‘Zelfs in het afkomen van dat negatieve gevoel maakte ik een wedstrijd’

Het leven van Nicolai Versloot (28) stond altijd in het teken van overwinning. Totdat de toen nog wedstrijdroeier bij de Delftse roeivereniging Laga een burn-out kreeg. ,,Een cadeautje verpakt in stront.”

Versloot, die sinds zijn achtste levensjaar op hoog niveau sport, lijdt aan het ‘overwinningssyndroom’, zoals hij dat zelf noemt. Verliezen is er niet bij. Iets wat heel diepgeworteld zit bij de Delftenaar en hij maar moeilijk kan doorbreken.

Toch stond het leven van Versloot door diezelfde drang zes jaar geleden compleet op zijn kop. De toen nog 22-jarige wedstrijdroeier bij D.S.R.V. LAGA, die in de selectie zat voor de WK onder 23 jaar, werd gediagnosticeerd met het overtrainingssyndroom. ,,Dit wordt omschreven als een burn-out voor sporters”, legt hij uit. ,,Van de een op de andere dag was ik lichamelijk en geestelijk compleet uitgeblust.”

Versloot vond het herstel een vreselijke worsteling. ,,Je associeert jezelf zo met die sportman. In mijn hoofd kon ik alleen maar groeien als persoon door nóg beter en nog meer inspanning te leveren. Die burn-out vraagt om het tegenovergestelde te doen: rust nemen. Iets wat totaal tegen je natuur ingaat”, vertelt hij. ,,Zelfs in het afkomen van dat negatieve gevoel maakte ik een wedstrijd. Ik wilde de snelste zijn. Zo ben je immers geprogrammeerd. Deze aanpak werkt averechts, kan ik je vertellen.”

Tweeënhalf jaar ging Versloot door een moeilijke tijd. Een gewone levensstijl, in plaats van het monnikenbestaan dat hij leidde om ‘verder’ te komen, was hem totaal vreemd. En toen sloeg het om. ,,Een paar diepgaande therapiesessies en een bepaalde ontmoeting zorgden ervoor dat ik mezelf kon liefhebben voor wie ik was, en niet alleen als ik goed presteerde. Een stukje van mijn ongezonde prestatiedrang brokkelde langzaam af. Ik hoefde niet langer naar de Olympische Spelen, mijn doel in het leven.”

Wanneer Versloot terugblikt, is hij toch dankbaar dat hij die burn-out kreeg. ,,Eigenlijk is het een cadeautje verpakt in stront. Waar het eerst je leven lijkt te verwoesten, zet het het uiteindelijk op de rails.”

Versloot leerde zijn lichaam beter kennen. ,,Ik kwam erachter dat ik dingen deed die buiten mijn kunnen lagen. Ik putte mezelf compleet uit om iets te bereiken. Iets wat ik nu niet meer zal doen. Mijn gezondheid zal nooit meer op de tweede plek komen te staan.”

Waar Versloot ook beter mee in contact kwam te staan, was zichzelf. ,,Ik kwam erachter dat de TU Delft helemaal niet bij me past. Ik ben een man van emoties, in plaats van een man met de rekenmachine. Het liefst wil ik andere mensen wakker maken, net als dat ik zelf wakker werd. Zodoende ben ik de persoonlijke ontwikkelingskant op gegaan.”

Iedereen die zijn leven weer op de rit wil krijgen, kan bij Versloot terecht. Hij biedt nu via zijn bedrijfje onder meer privécoaching aan. Traumaverwerking, intuïtieve ontwikkeling, meer zelfvertrouwen opbouwen, leven in het nu, de basisgezondheid en yoga, het behoort allemaal tot zijn arsenaal. Ook maakt hij podcasts om mensen aan het denken te zetten. ,,Wie vanuit het hart gaat leven en niet meer gedreven is door de verwachtingen van anderen wordt krachtiger”, vertelt hij.

,,Als je met tegenslag te maken krijgt, van welke aard dan ook, kijk dan naar wat het je vertelt. Elke confrontatie met jezelf die je vermijdt wordt weerspiegeld als tegenslag in het leven. Wees dus moedig en kijk naar binnen.”

.
Artikel geschreven door: Lisa Vos
Foto’s: Fred Leeflang