De kracht van intuïtie

Mijn favoriete onderwerp! Intuïtie, het onderbuik gevoel, de innerlijke stem, het gevoelsmatig weten zonder na te denken; de kennis uit het hart. Ik ben van mening, en daar ben ik kort in, dat zaken als succes, liefde, geluk etc. slechts bereikbaar zijn als je je intuïtie volgt. Ik zie om me heen dat we het contact met deze bron zijn kwijtgeraakt; we laten ons te veel leiden door begrip, we verliezen onszelf in het afwegen van opties, en een verhaal zonder een goed en doordachte argumentatie durft niemand mee aan te komen. Wat ik nog veel erger vind, is dat mensen hun levenskeuzes baseren op wat van ze verwacht wordt, wat de vriendengroep gaat doen, of wat de slimme buurman op de hoek ze vertelde te kiezen. STOP HIERMEE. JE LEEFT HET LEVEN VAN EEN ANDER. De zin ‘had ik maar’ is de meest gehoorde uitspraak op het sterfbed; veel mensen komen dan tot het kristalheldere inzicht dat ze hun dromen hebben laten schieten of dat ze nooit hun passie achterna zijn gegaan. Ben jij zo’n type? Hopelijk ram ik je bij deze uit je laffe comfortzone.

Oké, misschien is dit nèt iets te hard gezegd… Niet iedereen heeft bijvoorbeeld het privilege om van zijn/haar hobby het beroep te maken. Sommigen hebben het geld niet om een carrière switch te maken, sommigen hebben kinderen etc; dan wordt het allemaal wat lastiger. Ik richt me daarom tot de mensen die niet durven. Mensen die eigenlijk altijd voor dingen hebben gekozen die op hun pad kwamen terwijl ze weten dat het niet hun roeping is. Er zijn ook mensen die het vanaf kinds af aan al wisten wat ze wilden worden en die de mogelijkheid hebben gekregen om dat pad te volgen; prijs jezelf gelukkig. Sommige lezers zullen nog niet veel affiniteit hebben met hier wat geschreven staat. Dat is niet erg. Ik plant in ieder geval het zaad. Wanneer de planten groeien en bloeien maakt niet uit. De eerder je begint in het leven de beter; omdat je geen verantwoordelijkheden hebt ben je vrij om van richting te veranderen!

In dit artikel bespreek ik eerst wat inspirerende types en wat quotes van hen. Daarna breng ik wat wetenschap naar voren; de ongelimiteerde vermogens van de intuïtie worden steeds meer wetenschappelijk bevestigd. Wanneer je het rationele denken gebruikt en wanneer je intuïtie komt daarna, en ik sluit af met wat tips voor ‘intuïtieve ontwikkeling’. Ik gebruik de woorden gevoel en intuïtie door elkaar heen trouwens door elkaar heen. En, hoewel dit stuk voornamelijk is focust op het volgen van het hart waarbij je je intuïtie gebruikt om belangrijke levenskeuzes maken, gaat de wetenschappelijke onderbouwing over nèt iets andere vormen van intuïtie/gevoel. Ze zijn mijns insziens afkomstig van dezelfde bron. Partner- en vriendschapskeuzen geschieden mijns insziens ook grotendeels intuitief; dat zal ook ter sprake komen. Kortom; het begrip intuïtie wordt hier vrij breed gebruikt.

Mensen die ‘het gemaakt hebben’ zeggen het allemaal; volg je hart
Bekende kunstenaars, schrijvers, filosofen, ondernemers, atleten, ingenieurs hebben allemaal één ding gemeen; ze volgen hun passie in het leven. Succes is een resultaat van doen wat je het liefste doet. De 80-urige werkweken, het vermogen om om te gaan met tegenslagen en de gave om je brein te gebruiken om jouw doelen te verwezenlijken is allemaal het resultaat van doen wat je het liefste doet. Dan gaat het vanzelf. En ze zeggen allemaal dat iedereen het kan; je moet alleen de eerste stap durven zetten en de rest zal volgen. Kan jij je voorstellen hoeveel emotionele kracht er achter je handelingen zit als jij alles met overtuiging en missiegevoel doet? Als jij gelooft in je product/dienst? Ik geef enkele onthullende quotes.

I have looked in the mirror every morning and asked myself: “If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?” And whenever the answer has been “No” for too many days in a row, I know I need to change something.” –Steve Jobs

“Follow your instincts. That’s where true wisdom manifests itself.” –Oprah Winfrey

“When you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it. ” –Paulo Coelho (The Alchemist)

“Believe what your heart tells you. Not what others say.” Gauttama Sidhartha Boeddha

But instinct is something which transcends knowledge. We have, undoubtedly, certain finer fibers that enable us to perceive truths when logical deduction, or any other willful effort of the brain, is futile” Nikola Tesla

“Winning is about heart, not just the legs. It’s got to be in the right place.” –Lance Armstrong

“Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow know what you truly want to become.” –Steve Jobs

“The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.” –Albert Einstein

Wetenschap omtrent het gevoel
Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het bewustzijn (wat serieel van aard is; je kan je slechts op één ding tegelijk  focussen), maximaal 60 bits per seconde verwerkt. Het onderbewustzijn, inclusief alle zintuiglijke verwerkingen, heeft een maximum van 11.200.000 bits per seconde. Dat is 200.000 keer meer! De wetenschappers van dit onderzoek vertellen ook dat je altijd even een nachtje moet slapen als je een complex vraagstuk voor je hebt: “In die tijd kan je onbewuste namelijk veel meer plus- en minpunten afwegen dan het bewustzijn kan, omdat de capaciteit van het onbewuste zo ontiegelijk veel groter is. De volgende ochtend weet je dan gewoon wat je moet doen.’’

Eureka momenten, creativiteit en inspiratie komen meestal niet als je gefocust bent; waardevolle inzichten komen vaak tot je als je onder de douche staat, op de fiets zit, of als je aan het niksen bent. Kunstenaars, wetenschappers en andere creativo’s claimen dat ze hun mooie werken vaak op zo’n spontaan moment kristalhelder voor zich zagen; dit wordt ook wel een Eureka-moment genoemd. De wetenschap vertelt dat je onderbewustzijn lang na je periode van strakke focus nog impressies aan het verwerken is. Op een moment van niet-denken krijg je de tussenstanden door.

Neurowetenschappers toonden aan dat vrijwel al onze beslissingen onbewust worden genomen. Wetenschappers konden aan de hand van hersenscans precies voorspellen wat iemand als antwoord zou geven op lastige vragen. Bewuste gedachten in ons hoofd zijn dus het resultaat van onderbewuste processen. We hebben de illusie dat we denken en zelf keuzes maken, maar dat blijkt niet zo te zijn. Daarbij werd ook aangetoond dat die beslissingen genomen worden in het limbisch systeem. Dit is het systeem dat verantwoordelijk is voor het verwerken van al onze emoties. Emoties spelen dus ook een cruciale rol in het nemen van beslissingen.

“We think our decisions are conscious, but these data show that the conscious mind is just the tip of the iceberg” – John Dylan Haynes ( neuroscientist)

Goed boek: ‘Het slimme onderbewustzijn’ van Ap Dijksterhuis. ‘Denk met je gevoel’ is zijn kernboodschap.

 Wanneer gebruik je ratio en wanneer intuïtie?
Ik zou zeggen dat je je rationele/analytische denkvermogen gebruikt om je hartstocht te faciliteren. Einstein zei: “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.” Ratio en intuïtie zijn complementair aan elkaar. Er zijn talloze situaties waarin intuïtie niet toereikend is en waarbij je berekenend moet zijn wil je de best afgewogen oplossing verkrijgen. Het bewustzijn heeft als voordeel dat het nauwkeuriger werkt en zich strak aan de regels houdt. Dit is dus een voordeel bij analytische en precieze taakjes. Het hebben van een goed probleemoplossend vermogen is populair eigenschap, maar laat het een gereedschap zijn, niet meer dan dat. Het is namelijk je intuïtie dat jou naar je lotsbestemming zal brengen.

Op je intuïtie leren vertrouwen is een proces
Hoe meer jij je intuïtie uitdiept en hoe meer je dit volgt, hoe meer je zal zien dat het universum je zal begeleiden door middel van aanwijzingen en gunsten. Je zal worden gedragen door het leven; dingen waar je eerst moeite voor moest doen gaan nu vanzelf. Intuïtieve groei betekent ook dat je verder komt op spiritueel vlak. Alle mystiek, goddelijke ervaringen en een gelukzalig leven worden dan je nieuwe realiteit. Garry Zukav, een goeroe op het gebied van spiritualiteit uit de VS, hanteert voor dit punt in je leven de term: ‘Authentic power’. Hij definieert dit als: “When the energy of the personality fully comes to serve the energy of the soul.”
Je komt alleen niet zomaar tot dit waanzinnige leven. Het is een lang proces. Je moet echt leren vertrouwen op je intuïtie. Je vindt je roeping niet in één keer; het is een continu proces van iteratie. Gebruik je verstand om dit pad te fasciliteren; blijf dus strategisch. Het is belangrijk dat je in de juiste richting beweegt en open blijft staan voor nieuwe ervaringen. Alleen zo kom je erachter. Dit soort kennis doe je louter op door je interesse te volgen, het te ervaren, en vervolgens (indien nodig) richting bij te stellen. Het leven zit vol met signalen en symbolen; blijf waakzaam. Als je de signalen te lang vermijdt of onderdrukt kan het leven zich tegen je keren, wat zich uit als stressgerelateerde klachten of depressieve gevoelens.

Intuitive ontwikkeling

  • Zorg voor weinig prikkels en ontspan. Leg je telefoon weg; omdat je continu berichten en mail ontvangt ben je constant ‘in je hoofd’. Je bent bezig met plannen, nadenken etc. Hoe rustiger het is in je hoofd, hoe meer je gevoel gaat spreken. Mediteer, maak een bos- of strandwandeling, ga varen etc; neem afstand van de agenda. Emotionele expressie in de vorm van schilderen, dichten etc. werkt ook; het brengt je in serene flow.
  • Maak contact met je lichaam. Zoals ik al zei komt je intuïtie uit je lichaam (wat direct in contact staat met je onderbewustzijn). Hoe meer jij in je lichaam zit, hoe stiller de geest is. Yoga, sport, dansen, massage (geven en ontvangen) en seks werken goed. Bezoek eens een SPA resort. Bij het nemen van een koude douche of een stoombad/sauna wordt je bijna gedwongen om in je lichaam te treden.
  • Raadpleeg je lichaam. Hiermee bedoel ik letterlijk dat je in een ontspannen toestand situaties of beelden oproept, en voel hoe je lichaam op dit beeld reageert. Als ik belangrijke keuzes moet maken visualiseer ik de uitkomsten tijdens mijn ochtendmeditatie. Vaak krijg ik de voorkeur snel binnen.
    Kijk daarnaast wat voor een invloed andere mensen op je hebben door naar je lichaam te luisteren. Als je nieuwe mensen tegenkomt, observeer dan wat je lichaam je over hen vertelt. Let op je gevoel als je naast een bepaald persoon zit. En wat vertelt je lichaam je bij de verschillende gezichten die je s’ochtends op de fiets langs ziet komen? Niet denken. Voelen.
    Het lichaam liegt nooit.
  • Communiceer eerlijk naar jezelf en naar anderen! Beslissingen of meningen van mensen berusten op basis van onbewuste redenen. Met ons bewuste creëren we achteraf de illusie dat er allerlei verklaarbare redenen voor waren. We proberen te verklaren waarom we iets vinden of waarom we iets doen maar meestal weet het bewuste niet waarom. Jouw taak is om jezelf te betrappen op dit soort fenomenen. Als iets goed voelt voor jou, ga er dan geen reden bij zoeken, maar accepteer het zoals het is. En als anderen naar jouw beweegreden vragen, dan is ‘het voelt gewoon goed’ een compleet en eerlijk antwoord.
  • Zoek mensen om je heen die bij je passen en dezelfde visie of ambities delen. Wij mensen zijn nou eenmaal groepsdieren en trekken ons, in meer of mindere mate, aan wat anderen van ons denken. Als jij je in een omgeving manifesteert met gelijkgestemden/gelijkdenkenden dan zal je jezelf sneller accepteren zoals je bent en zal je jouw persoonlijkheid durven ontwikkelen. Als jij je een weirdo voelt in je vriendengroep, je voelt je bijvoorbeeld onbegrepen, dan werkt dat als een rem op jouw zelfontwikkeling. Als jij vervolgens je lotgenoten later in het leven vindt durf je je onderdrukte zelf wel toe te laten. Zelf heb ik voor elke kant van mijn persoonlijkheid mensen of groepen die hierop aansluiten. Dit is belangrijk; het erkennen van alle delen van jezelf zorgt voor balans en heelheid; dit is essentieel voor duurzame groei.

Intuïtie zit in ons allemaal. Het is er al – het is heel dichtbij zelfs. Je moet jezelf alleen nog toegang verlenen. Je moet echt tijd voor jezelf nemen. Alleen op deze manier kan het universum een aangrijpingspunt in je te pakken krijgen en haar kracht op je uitoefenen. Dit gebeurt door middel van inzichten of energieën. Hoewel contemplatieve discipline je tot grote hoogtes kan brengen, is het de intuïtie die de het leven tot een magisch bestaan kan omtoveren.

Bronnenlijst
Baaren, R.B. van, Holland, R.W., Steenaert, B. & Knippenberg, A. van (2003). Mimicry for money. Behavioral consequences of imitation. Journal of Experimental Social Psychology, 39, 393-398. Bargh, J.A., Chen, M. & Burrows, L. (1996).
The automaticity of social behavior. Direct effects of trait concept and stereotype activation on action. Journal of Personality and Social Psychology, 71, 230-244. Dijksterhuis, A., Bos, M.W. Nordgren, L.F. & Baaren, R. van (2006).
On making the right choice. The deliberation-without- attention effect. Science, 311, 1005-1007. Dijksterhuis, A. & Knippenberg, A. van (1998).
The relation between perception and behavior or how to win a game of Trivial Pursuit. Journal of Personality and Social Psychology, 74, 865-877. Holland, R.W., Hendriks, M. & Aarts, H. (2005).
Smells like clean spirit. Nonconscious effects of scent on cognition and behavior. Psychological Science, 14, 315-319.
Munnik, de M. De koopknop, Sdu uitgeverij, Den Haag. (2012)
Dijksterhuis, A. Het slimme onderbewustzijn. (2015)

 

2020-02-25T21:39:33+01:00